Rijschool Boetzkes
50

Voor meer informatie bel ons

06 53707047

Verschillen Tussentijdse Toets, Gewone Praktijkexamen en BNOR Examen

Van meerdere leerlingen hebben wij vernomen dat er veel verwarring is tussen de verschillende toetsen en examens die door het CBR (centraal bureau rijvaardigheid) worden aangeboden. Daarom gaan we in dit blogbericht de kenmerken en verschillen bespreken.

Tussentijdse Toets (TTT)

Als eerste bespreken we de tussentijdse toets omdat deze immers altijd voor de twee andere examens komt. Een tussentijdse toets is een mogelijkheid die je hebt om gedurende je rijopleiding alvast te wennen aan een echte examensituatie.

De tussentijdse toets lijkt héél veel op het officiële praktijkexamen. Het word bij het CBR afgenomen en een officiële examinator beoordeeld je op dezelfde punten als tijdens het gewone praktijkexamen.

Na afloop krijg je een persoonlijk advies van de examinator. Dit is natuurlijk enorm waardevol want dan weet je waar dat je tijdens de rijlessen extra aandacht aan moet besteden om moeiteloos voor het echte examen te slagen.

De tussentijdse toets is geen examen, je kan dus niet zakken, het is echter wel mogelijk om gedurende de toets vrijstelling te verdienen voor bijzondere verrichtingen (zoals: omkeren, parkeren of stoppen). Tijdens het eerstvolgende praktijkexamen word je hier dan niet meer op beoordeeld.

Kortom een tussentijdse toets is niet verplicht maar het is zeker van grote waarde om je te helpen in één keer je rijbewijs te halen. Je kunt je rijinstructeur vragen om de toets aan te vragen en deze op het juiste moment in te zetten tijdens je rijlessen.

Het ‘Gewone’ Praktijkexamen

Voor de meeste mensen is dit het moment dat zij hun rijbewijs behalen. Het praktijkexamen duurt 55 minuten en word afgenomen door een examinator bij het CBR. In de meeste gevallen mag je rijinstructeur meerijden tijdens het examen.

Je hoeft niet helemaal foutloos te rijden. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kunt nemen en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op:

  • Je beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
  • Of je goed voorrang verleent
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen

(Heb je eerder een tussentijdse toets gedaan? Neem dan het adviesformulier mee waarop staat of je vrijstellingen hebt voor bijzondere verrichtingen.)

Meteen na afloop van het examen krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent en/of jij eindelijk de trotse bezitter bent van je eigen Autorijbewijs B.

Wanneer jij binnenkort opgaat voor je eerste examen bedenk dan dat de beoordeling door de examinator vooral een momentopname is. Iedereen die examen doet krijgt met verschillende verkeerssituaties te maken je hoeft je dus echt niet te schamen als je een herexamen nodig hebt.

Bekijk deze video van het CBR om te zien hoe een praktijkexamen exact verloopt.

Het allerbelangrijkste is dat je met vertrouwen en controle kunt autorijden en door de persoonlijke aanpak tijdens onze rijlessen heb jij dit extreem snel onder de knie.

BNOR Examen

Wanneer je vier keer bent gezakt voor het gewone praktijkexamen dan is het volgende een speciaal examen. Dit word een BNOR examen genoemd.

De eisen om te slagen zijn hetzelfde en er word op dezelfde dingen gelet als tijdens het gewone praktijkexamen. Het grote verschil is dat je meer tijd krijgt en meer persoonlijke begeleiding.

Een BNOR examen duurt 70 minuten i.p.v. 55 minuten voor het gewone examen.

Er is ook de mogelijkheid om vooraf een speciale BNOR tussentijdse toets af te nemen. Dit werkt hetzelfde als de eerder vermelde tussentijdse toets en kan gebruikt worden om alvast te wennen aan de situatie tijdens het examen, tips te krijgen van een CBR examinator en vrijstellingen te verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen.

Verder is er ook nog een apart BNOR faalangst examen. Tijdens dit examen krijg je hulp van een rijvaardigheidsadviseur die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden. Dit examen duurt 80 minuten en tijdens het rijden heb je ook de mogelijkheid om een time-out te vragen.

Wil je meer informatie over het BNOR? Lees dit artikel: “Wat is een BNOR examen?

Vraag je rijinstructeur tijdens één van je rijlessen om een tussentijdse toets, praktijkexamen of een BNOR examen voor je in te plannen. Hij regelt alles voor je.

Ben jij nog niet met rijlessen begonnen? Lees hier waarom Rijschool Boetzkes de beste keuze is om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen en plan vandaag nog je eerste rijles in.

Plan vandaag je eerste rijles
Wij nemen contact met jou op
Name:
Email:
Telefoonr: