Rijschool Boetzkes
50

Voor meer informatie bel ons

06 53707047

Waar let een examinator op tijdens het afrijden?

Wanneer je gaat afrijden (examen voor je rijbewijs) dan worden er een aantal onderdelen beoordeeld tijdens het rijden. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt rijden, zeker bent van jezelf en dat je veilig deelneemt aan het verkeer.

Veiligheid staat voorop

Als je gaat rijden is veilig en zeker rijden van groot belang. Je moet daarbij het verkeer achter je, naast je (zowel links als rechts) en voor je in de gaten houden en controleren. Je dient mee te gaan met het verkeer, let op de snelheid. Als het drukker is onderweg dan moet je je snelheid aanpassen aan de toestand en verkeerdrukte op de weg. Laat zien dat je zelfstandig een situatie op de juiste manier in kunt schatten. Als je in wilt halen, kijk dan of het verantwoord en veilig is. Is het echt nodig om in te halen? Onderweg let je goed op de borden, je slaat natuurlijk geen weg in waar je met de auto niet in mag.

Het nieuwe rijden

Bij het nieuwe rijden moet je zelfstandig een route rijden, dit gedeelte duurt ongeveer tien minuten. Daarnaast voer je zelfstandig een bijzondere verrichting uit, dit wordt vaak twee keer gedaan en dan krijg je een situatie bevraging. Je wordt ook beoordeeld op milieubewust autorijden (schakel je op tijd naar de volgende versnelling en terug?).

Waar let de examinator op?

De examinator zit naast je in de auto. Het kan zijn dat je rijinstructeur mee rijdt, deze zit dan achter in de auto. De examinator let er op of dat je de auto beheerst, er wordt gekeken naar hoe je kijkt onderweg, let je goed op, heb je alles in de gaten? Verleen je voorrang wanneer dat moet en houd je goed rekening met andere weggebruikers, anticipeer jij voldoende? Het verkeersinzicht is van groot belang, net als het zelfstandig kunnen rijden.

Aandachtspunten tijdens het afrijden (examen)

Het is van groot belang dat je op de volgende aspecten let tijdens het afrijden:

 • Kijk goed om je heen, zorg dat je de omgeving goed in je opneemt
 • Beheersing van de auto, jij bent de baas over de auto en niet andersom
 • Verleen voorrang wanneer dit moet
 • Houd rekening met andere weggebruikers
  (hierbij geldt ook weer goed om je heen kijken en spiegels gebruiken)
 • Het gedrag bij kruispunten is van belang
 • Het in- en uitvoegen is van groot belang bij de snelweg,
  heb je voldoende snelheid en geef je op tijd richting aan
 • Het uitvoeren van bijzondere verrichtingen
Plan vandaag je eerste rijles
Wij nemen contact met jou op
Name:
Email:
Telefoonr: